Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    7
    Plugin Contributions
    0

    Default Arvixe Hosting - configure.php not loading

    I'm moving my store to a new hosting company, Arvixe. I initially tried to cowboy this change by copying all files and editing the configure files as needed. I was able to get the admin pages working without much trouble and was reading and writing to the new database. My main store however was nothing but the dreaded blank page. After hours of reviewing zen-cart forum posts, I bit the bullet and downloaded a fresh install (using FileZilla as recommended). I wiped the host site and database and did a fresh install. During the install the first check revealed that SSL was not setup and I don't use SSL. A recheck cleared that red error and left only a SQL warning regarding the //cache. I completed the install following all steps, renamed the admin folder, edited that new name in the admin configure file, reset file permissions, and deleted the zc_install folder. In the end I was left with the same result as my first attempt. Admin pages work fine, main store is a blank page. I then erased all data and did another fresh install including downloading a new installation file set, same result.

    Next I started to dig into what was happening with crude echo statements to find where the first error was first occurring. What I found was in the file includes/application_top.php starting on line 99. A file_exists check is done on 'includes/configure.php'. This appears to be where the configure.php file is first loaded. While I'm no expert in php, I though it strange that this hard-coded path prefixed the file name with the 'includes' directory. I was not sure what directory the code was actually executing in with the application_top.php residing in 'includes' but the base file that loaded it (index.php) residing in the root directory. I've rechecked the permissions on the configure files and added a few more echo statements prior to the code crashing to reveal this:

    dirname(__FILE__) = E:\HostingSpaces\username\mysite.com\wwwroot\includes

    getcwd() = C:\PHP5

    fileperms = 0444

    file_exists('/HostingSpaces/username/mysite.com/wwwroot/includes/configure.php') = true

    file_exists('includes/configure.php') = false

    file_exists('configure.php') = false

    Warning: require(includes/templates/template_default/templates/tpl_zc_install_suggested_default.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in E:\HostingSpaces\username\mysite.com\wwwroot\includes\application_top.php on line 150

    Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required 'includes/templates/template_default/templates/tpl_zc_install_suggested_default.php' (include_path='.;C:\PHP5\PEAR') in E:\HostingSpaces\username\mysite.com\wwwroot\includes\application_top.php on line 150

    I'm not sure what is going on. Maybe the windows servers execute php differently? I didn't seem to find anything regarding this issue in the forum. Arvixe has Microsoft servers and they also claim they have customers using zen-cart successfully. I'm unsure what version of zen-cart these others are using. I'm am at version 1.3.9.h. I would rather not upgrade on my existing server and saw in posts that it is not recommended to move and upgrade in the same step.

    I'm not finding anything in the forum that helps, thanks

  2. #2
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    26,512
    Plugin Contributions
    9

    Default Re: configure.php not loading

    From your posting - it appears that your hosting on a windows server....while most host on linux

    You might search here for windows servers
    Zen-Venom Get Bitten
    Get Your Business Found

  3. #3
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    7
    Plugin Contributions
    0

    Default Re: configure.php not loading

    I have searched the windows section on the forum with no luck. I've also spoken to my host company which says they have others using zen cart, although I don't know what version.

  4. #4
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    26,512
    Plugin Contributions
    9

    Default Re: configure.php not loading

    Well to even have a shot at troubleshooting this we will need the server information - - like

    server
    php ver
    mysql ver
    apache ver

    and other vital information outlined in the posting tips
    Zen-Venom Get Bitten
    Get Your Business Found

  5. #5
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    7
    Plugin Contributions
    0

    Default Re: configure.php not loading

    Thanks for you help!

    server: Windows NT LIN 6.2 build 9200 , Microsoft-IIS/8.0

    php ver: 5.2.17

    mysql ver: 5.0.51a

    apache ver: not apache / Microsoft-IIS/8.0


    see link for complete php info:

    http://www.pmsoap.com.lin.arvixe.com/info.php

  6. #6
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    7
    Plugin Contributions
    0

    Default Re: configure.php not loading

    Problem solved....I hope if you are reading this it works for you too. Basically I updated by PHP version from 5.2 to 5.3 and all issues went away. This was done on my hosting site with a addition to the web.config file. I wondered why I even had a web.config file on a PHP site but apparently something behind the scenes uses .NET

    Code:
        <system.webServer>
            ...
    
            <handlers>
              <remove name="PHP via FastCGI (*.php)" />
              <add name="PHP" path="*.php" verb="*" modules="FastCgiModule" scriptProcessor="C:\PHP5.3\php-cgi.exe" resourceType="File" />
            </handlers>
        </system.webServer>

 

 

Similar Threads

  1. v139h Some Grid Images Not Loading After Hosting Service Migration
    By ssn1139 in forum Upgrading from 1.3.x to 1.3.9
    Replies: 4
    Last Post: 26 Feb 2013, 01:29 AM
  2. UPGRADE FROM v.1.3.9h TO v.1.5.0 configure.php and dist-configure.php
    By CSPEN in forum Upgrading from 1.3.x to 1.5.x
    Replies: 9
    Last Post: 1 Sep 2012, 03:13 AM
  3. index.php not loading in my 1.39
    By pixelpadre in forum Upgrading from 1.3.x to 1.3.9
    Replies: 6
    Last Post: 15 May 2010, 08:10 PM
  4. Can't rename dist-configure.php because there is already a configure.php
    By mamasylvia in forum Installing on a Linux/Unix Server
    Replies: 1
    Last Post: 17 Mar 2008, 06:57 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
disjunctive-egg