Thread: TaxCloud Addon

Page 1 of 16 12311 ... LastLast
Results 1 to 10 of 159
  1. #1
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Upstate NY
    Posts
    232
    Plugin Contributions
    0

    Idea or Suggestion TaxCloud Addon

    I'm about to try this module but I have some questions.

    1. We are required to charge tax on shipping. Does TaxCloud handle this itself, or just use the settings on the shipping config page?

    2.
    Note: This implementation currently does not support the coupon functionality within Zen Cart. You will need to make sure that the Discount Coupon module is disabled. (Modules > Order Total > Discount Coupon)
    Does this mean that discount coupons will break TaxCloud, or that it will charge them tax based on the initial total instead of the final total? If it's going to overcharge them, I'd rather keep my coupons and refund them the difference.

    3.
    To assign a Tax Class to a product go to Admin->Catalog->Categories/Products->Dbl click on a category->click on Edit->Assign the appropriate TIC_ID to the product from the Tax Class dropdown
    Do we have to manually assign a tax rate to each category or product?? I have over 300 categories.


    Thanks! I'm really looking forward to trying this out

  2. #2
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Seattle
    Posts
    83
    Plugin Contributions
    1

    Default Re: TaxCloud Addon

    Hello,

    Here are some answers to your questions:

    1. TaxCloud handles shipping taxes automatically.

    2. What happens currently when you apply a coupon is that the order subtotal changes but the tax calculated by TaxCloud is not recalculated. So the customer's total would not add up correctly and they would be charged for an incorrect tax amount. Coupons don't cause a problem with the TaxCloud service itself. Refunding the customer the difference would work. Support for coupons should be available soon.

    3. TaxCloud requires a tax rate to be set for each product (this is how Zen Cart works as well). This can be done manually through the admin interface or through a database update. How difficult this is depends on how many different types of products you have. If you only sell one category of product you can just set a default for the entire store. Please let me know if you would like some help with this.

    Thanks for your interest!

    Quote Originally Posted by Tapper View Post
    I'm about to try this module but I have some questions.

    1. We are required to charge tax on shipping. Does TaxCloud handle this itself, or just use the settings on the shipping config page?

    2.


    Does this mean that discount coupons will break TaxCloud, or that it will charge them tax based on the initial total instead of the final total? If it's going to overcharge them, I'd rather keep my coupons and refund them the difference.

    3.


    Do we have to manually assign a tax rate to each category or product?? I have over 300 categories.


    Thanks! I'm really looking forward to trying this out

  3. #3
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Upstate NY
    Posts
    232
    Plugin Contributions
    0

    Default Re: TaxCloud Addon

    OK. I have it installed in zc 1.3.9h. I verified my site in TaxCloud.net and got the API keys. When I click update on the TaxCloud settings page I get this error:

    Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/.../admin/taxcloud.php:28) in /home/.../admin/includes/functions/general.php on line 21

    We don't have a USPS_ID as far as I know. What is that? Is it required?

  4. #4
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Seattle
    Posts
    83
    Plugin Contributions
    1

    Default Re: TaxCloud Addon

    Hello Tapper,

    Usually if you see this type of error it means that there are extra spaces in the PHP file at the beginning or end of the file. There shouldn't be any spaces before the opening "<?php" statement or after the closing "?>" at the end of the file.

    Please check taxcloud.php. It could also be a problem with includes/modules/TaxCloud/taxCloudConfig.php.

    USPS_ID is required if you want to do address verifications, but leaving it out wouldn't cause this problem. We do address verifications to get the 9-digit zip code. This allows us to return the most accurate tax calculation.

    Please let me know if this doesn't clear up your problems.

  5. #5
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Upstate NY
    Posts
    232
    Plugin Contributions
    0

    Default Re: TaxCloud Addon

    OK, I tried it on a different website and it looks completely different. So there's something wrong with that other site.

    So, we already had a tax rate and class set up. The class is plain old "Taxable Goods", and all of our products are set to that. The ID is 1. Does that all count as the TIC ID etc?

    Lastly, it doesn't like something about our address. A big red box is across the top of the checkout screens that says:
    Error Error encountered while verifying address 10 Stage Door Road 12590 Authorization failure. Perhaps username and/or password is incorrect.
    If I just keep going, when I try to finalize the order the page goes away and I get the following:

    Array ( [0] => A matching lookup could not be found for this authorization )
    Our location is a bit odd: physically we're in one town, but our area is assigned to the PO in the next town. So our street address / zip probably don't match.

  6. #6
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Seattle
    Posts
    83
    Plugin Contributions
    1

    Default Re: TaxCloud Addon

    Thanks for the reply. I'm not sure what you mean by the "other site", so I won't go into that.

    You will have to either create a new Tax Class, or edit your existing Tax Class to include the TIC ID. Editing your existing Tax Class would probably be easier.

    The "Tax Class Title" needs to be set to the TIC ID. The "Description" can be set to whatever you like. A list of TIC IDs can be found at TaxCloud.net/tic.

    It looks like the code is expecting a valid USPS ID. You can get your own ID for free. Let me know if you need help with that. How to do that is also detailed in the developer guide.

    Let me know if this doesn't clear up your problems.

  7. #7
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Upstate NY
    Posts
    232
    Plugin Contributions
    0

    Default Re: TaxCloud Addon

    Hi

    We have USPS shipping software. Would the USPS_ID be in there somewhere?

    Or do I need to use this form to get one? What does it look like anyway?

    Last edited by Ajeh; 5 Jan 2016 at 08:12 PM. Reason: USPS url fixed to current

  8. #8
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Seattle
    Posts
    83
    Plugin Contributions
    1

    Default Re: TaxCloud Addon

    Tapper, I believe you have already figured this out but I will reply for others that may have the same question.

    The basic process is that you install the USPS Shipping Assistant software. This can be found at http://www.usps.com/shippingassistant.

    After the USPS Shipping Assistant has been installed and registered, the UserID can be found in the “About” box, in parentheses to the right of the name of the registered user.

  9. #9
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Woodbine, Georgia, United States
    Posts
    3,808
    Plugin Contributions
    60

    Default Re: TaxCloud Addon

    I have everything all setup. The site is running FEC COWA (NUMINIX), and 1.3.9.

    FEC simply combines the checkout modules into a one page format. I can checkout with both FEC enabled and not.

    FEC enabled no tax shows at all... Now since the TaxCloud hasn't a proper order total module in the admin I am unsure of how it calls and from where to add it.

    With regular Zen Cart checkout I get tax no problem and upon confirming order I get...


    Array ( [0] => A matching lookup could not be found for this authorization )


    Any ideas? For Washington this is really necessary.

    ~Melanie
    PRO-Webs, Inc. :: Recent Zen Cart Projects :: Zen Cart SEO – 12 Steps to Success
    **I answer questions in the forum, private messages are NOT answered. You are welcome to contact us via our website for professional engagements.

  10. #10
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Seattle
    Posts
    83
    Plugin Contributions
    1

    Default Re: TaxCloud Addon

    Hello Melanie,

    We have had merchants report that COWA does not work with TaxCloud since it replaces some of the checkout code that TaxCloud relies on.

    Currently in your cart it isn't making the call to compute the taxes, but it is making the call to commit the order. This is why you are getting the error message you are seeing.

    It may be possible to get the two modules working together but it will take some coding changes. I can try to see if there is a simple fix for this. I will give it a try and let you know.

 

 
Page 1 of 16 12311 ... LastLast

Similar Threads

  1. v152 Problems with TaxCloud
    By retched in forum All Other Contributions/Addons
    Replies: 20
    Last Post: 11 May 2014, 05:47 AM
  2. v151 Should TaxCloud be passing State Code or State name to TaxCloud for verification?
    By RCwebdev in forum All Other Contributions/Addons
    Replies: 0
    Last Post: 9 Dec 2013, 10:16 PM
  3. v150 Taxcloud and TICs
    By Sanguinarius in forum Currencies & Sales Taxes, VAT, GST, etc.
    Replies: 7
    Last Post: 1 Apr 2013, 06:54 PM
  4. v151 can the taxcloud addon be tested within local wamp development server??
    By tlyczko in forum Currencies & Sales Taxes, VAT, GST, etc.
    Replies: 2
    Last Post: 4 Dec 2012, 08:37 PM
  5. v151 Issues Installing TaxCloud Addon
    By DK07 in forum All Other Contributions/Addons
    Replies: 1
    Last Post: 10 Oct 2012, 04:23 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
disjunctive-egg
Zen-Cart, Internet Selling Services, Klamath Falls, OR