Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    50
    Plugin Contributions
    0

    Default Upgrading, clea install but same DB

    spbwshop.co.uk
    V1.5.5a

    I have an existing site as V1.5.5a with an old template downloaded from Responsive in an earlier ZC version. The template is unwieldy and I would like to use a clean install to 1.5.5e. However, I would like to keep all the items/records etc. from the existing shop.

    I set up a new, clean test install with a new DB. Since then I have been chasing my tail trying to upload a copy of the existing DB into the new shop.

    I have tried all the suggestions I can find but the DB will not load into the new shop & over-write the new DB. I have renamed the DB header on the backup, backed up in several ways, and when I try to upload it tells me tables already exist. I am sure there is a simple, quick, easy way but none of the suggestions work. I even tried zc_install hoping it would give me a transfer option, but nothing seen (I even uploaded zc_install again to try it).

    Is there a simple solution or do I have to start re-entering all the items again? Re-entry may not be so hard, just time consuming, but it is the other items like P&P and such that it wearying.

    Thanks.

  2. #2
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    64,748
    Blog Entries
    6
    Plugin Contributions
    214

    Default Re: Upgrading, clea install but same DB

    1. http://www.zen-cart.com/entry.php?3-...d-of-upgrading

    2. Note in the above article that it tells you to look up the DB_PREFIX from /includes/configure.php on your live site, and use the same prefix when setting up the "test" site.

    3. Also, the above article links to http://www.zen-cart.com/content.php?...atabase-backup which reminds to be sure to have the checkbox for "DROP TABLE" "checked" when using phpMyAdmin to do your database backup.
    .

    Zen Cart - putting the dream of business ownership within reach of anyone!
    Donate to: DrByte directly or to the Zen Cart team as a whole

    Remember: Any code suggestions you see here are merely suggestions. You assume full responsibility for your use of any such suggestions, including any impact ANY alterations you make to your site may have on your PCI compliance.
    Furthermore, any advice you see here about PCI matters is merely an opinion, and should not be relied upon as "official". Official PCI information should be obtained from the PCI Security Council directly or from one of their authorized Assessors.

  3. #3
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    50
    Plugin Contributions
    0

    Default Re: Upgrading, clea install but same DB

    Thanks for that.

    That was one of the article I read. I did use the DropTable tickbox. I am certain I used the prefix.

    However, I will give it a go tomorrow once again when I am fresher.

    Thanks for the response.

  4. #4
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    50
    Plugin Contributions
    0

    Default Re: Upgrading, clea install but same DB

    Well spotted.

    I had left the DB_PREFIX as it was (default). I changed that and everything was there from the old shop.

    I changed the name of the Admin folder to something I would remember (as per ZC instructions) but got an error 500 - Ho Hum! Never mind, I will do another clean install after I have tweaked the colours etc. in CSS and reset the layout to a centred and fixed position - rather than spread right across my large monitor.

    Starting to have fun again.

    Thanks for the support.

  5. #5
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    50
    Plugin Contributions
    0

    Default Re: Upgrading, clea install but same DB

    Errr .................

    About tweaking files - https://www.zen-cart.com/content.php?78

  6. #6
    Join Date
    Jul 2012
    Posts
    11,630
    Plugin Contributions
    13

    Default Re: Upgrading, clea install but same DB

    Quote Originally Posted by spbw View Post
    Errr .................

    About tweaking files - https://www.zen-cart.com/content.php?78
    ^---- was that a posted reminder to help yourself in the future or one of those: I've read it, but don't understand it type things? :)
    ZC Installation/Maintenance Support <- Site
    Contribution for contributions welcome...
    Upgraded to Zen Cart V1.5.3 from V1.5.1 from V1.5.0 from V1.3.9h

  7. #7
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    50
    Plugin Contributions
    0

    Default Re: Upgrading, clea install but same DB

    LOL.
    Actually, just a reminder to anyone reading the thread.

  8. #8
    Join Date
    Jul 2012
    Posts
    11,630
    Plugin Contributions
    13

    Default Re: Upgrading, clea install but same DB

    Quote Originally Posted by spbw View Post
    LOL.
    Actually, just a reminder to anyone reading the thread.
    Excellent! Then to add to that, there's a "plugin" that helps identify all of the override locations. It's not an actual plugin for the purposes of ZC operation but instead basically a web page that you can open from your local computer.

    It is accessible from this other FAQ that shows a simplified view of the override system: https://www.zen-cart.com/content.php...lly-simplified

    I thought there was a thread more closely titled to template overrides explained which gave more of a "reasoning" and explanation of the process. Maybe it's still out there and others will add to this thread for others benefit. :)
    ZC Installation/Maintenance Support <- Site
    Contribution for contributions welcome...
    Upgraded to Zen Cart V1.5.3 from V1.5.1 from V1.5.0 from V1.3.9h

  9. #9
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Alberta, Canada
    Posts
    4,608
    Plugin Contributions
    1

    Default Re: Upgrading, clea install but same DB

    Last edited by Website Rob; 20 Jul 2017 at 05:54 PM.
    The learning is in the doing.

    Potent Products

 

 

Similar Threads

  1. v139h 2 different sites on same server but want to use same product images
    By ultravires in forum General Questions
    Replies: 10
    Last Post: 4 Apr 2013, 08:16 PM
  2. v139h Upgrading But Downgrading At The Same Time...
    By maverick86 in forum Upgrading from 1.3.x to 1.3.9
    Replies: 1
    Last Post: 2 May 2012, 07:24 PM
  3. Install two carts on the same domain & same mySQL.
    By Forum5 in forum Installing on a Windows Server
    Replies: 3
    Last Post: 7 Jul 2010, 05:45 AM
  4. install 1.3.8 on the same server but different folder instead of upgrading
    By import4sale in forum Upgrading from 1.3.x to 1.3.9
    Replies: 4
    Last Post: 8 Feb 2008, 10:15 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
disjunctive-egg
Zen-Cart, Internet Selling Services, Klamath Falls, OR