Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Arlington VA
    Posts
    6
    Plugin Contributions
    0

    Default No password for database update - catch 22.

    My Zencart site was recently hacked and I decided to update from 1.5.1 to 1.5.5 as part of the fix. Setup a localhost server on my W7 machine and installed Xampp/Apache, MySQL, etc. Got everything going up to the point of updating the database from the old one from my website. When I installed Xampp I didn't put in a password for the SuperUser (me - not the best move I find out) but when it came time to update the database for Zencart, it required a password! Trying to change the password (in phpmyadmin = MySQL) didn't work (if I changed to 'password required', then MySQL wouldn't recognize the database. I can't get the database updated without a password but there isn't one and adding one renders the database unusable - catch22. Any ideas? Is there a way to stop Zencart from requiring a password for the "SuperUser"?

  2. #2
    Join Date
    Jul 2012
    Posts
    16,740
    Plugin Contributions
    17

    Default Re: No password for database update - catch 22.

    When you say you tried to set the password in phpmyadmin, are you referring to using this FAQ? https://www.zen-cart.com/content.php?44
    Or are you referring to a password for the database itself?
    Last edited by mc12345678; 6 Mar 2018 at 03:30 AM.
    ZC Installation/Maintenance Support <- Site
    Contribution for contributions welcome...

  3. #3
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Arlington VA
    Posts
    6
    Plugin Contributions
    0

    Default Re: No password for database update - catch 22.

    Thanks for your quick response. I have to admit that I was a bit confused on which username and password are needed. It does say the user/pw for the Zencart Admin account. I tried the new one for the 1.5.5 I just installed but it didn't work. Doing the "add admin" account (Admin, admin) as you suggested didn't work either. I thought perhaps it should be a database user/pw because that's the point at which is asks for those things. No go.

    I finally gave on the database upgrade at this point and went with a fresh install, which went fine. I'll try to update the database later. For people like me who only work on this every 5 years, it's daunting! I do appreciate your help.

  4. #4
    Join Date
    Jul 2012
    Posts
    16,740
    Plugin Contributions
    17

    Default Re: No password for database update - catch 22.

    Wise choice to go the route of the fresh install first. That is one of the "steps" in the following upgrade FAQ. (hint: deal with one "problem" at a time and generally things will go smoother.)

    http://www.zen-cart.com/entry.php?3-...d-of-upgrading
    ZC Installation/Maintenance Support <- Site
    Contribution for contributions welcome...

  5. #5
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Ontario, Canada
    Posts
    1,731
    Plugin Contributions
    27

    Default Re: No password for database update - catch 22.

    Quote Originally Posted by ryankit View Post
    My Zencart site was recently hacked and I decided to update from 1.5.1 to 1.5.5 as part of the fix. Setup a localhost server on my W7 machine and installed Xampp/Apache, MySQL, etc. Got everything going up to the point of updating the database from the old one from my website. When I installed Xampp I didn't put in a password for the SuperUser (me - not the best move I find out) but when it came time to update the database for Zencart, it required a password! Trying to change the password (in phpmyadmin = MySQL) didn't work (if I changed to 'password required', then MySQL wouldn't recognize the database. I can't get the database updated without a password but there isn't one and adding one renders the database unusable - catch22. Any ideas? Is there a way to stop Zencart from requiring a password for the "SuperUser"?
    If you replace the admin user and password manually in the .sql file (import) or on screen with a working password it will 'find' the 'correct' Superuser password and continue with the upgrade process.

    Note: User ID must be 1 for this to work. Remove or change the ID for any other accounts in series starting after ID 1.

    Be sure to use the same user and password you have manually added when you login/upgrade the database.
    Twitch.
    https://www.twitchtoo.com Do you work for free? Please donate.
    Twitch Base8 - Obsidian - This, is what's new.

  6. #6
    Join Date
    Jul 2012
    Posts
    16,740
    Plugin Contributions
    17

    Default Re: No password for database update - catch 22.

    Quote Originally Posted by twitchtoo View Post
    If you replace the admin user and password manually in the .sql file (import) or on screen with a working password it will 'find' the 'correct' Superuser password and continue with the upgrade process.

    Note: User ID must be 1 for this to work. Remove or change the ID for any other accounts in series starting after ID 1.

    Be sure to use the same user and password you have manually added when you login/upgrade the database.
    What in the process or code requires this renumbering?
    ZC Installation/Maintenance Support <- Site
    Contribution for contributions welcome...

  7. #7
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Amersfoort, The Netherlands
    Posts
    2,846
    Plugin Contributions
    25

    Default Re: No password for database update - catch 22.

    I think he meant admin_profile_id. In old ZC version this was sometimes 0
    Quote Originally Posted by mc12345678 View Post
    What in the process or code requires this renumbering?

  8. #8
    Join Date
    Jul 2012
    Posts
    16,740
    Plugin Contributions
    17

    Default Re: No password for database update - catch 22.

    Quote Originally Posted by Design75 View Post
    I think he meant admin_profile_id. In old ZC version this was sometimes 0
    Agree that have sometimes seen issues with "auto-numbered" fields (as they are now at least) having been set/or allowed to be 0 (pre-upgrade). Have seen individual as well as combinations of the admin_id/profile_id incorrectly set as 0 as part of that. I also understand that perhaps it was seen that I was questioning the use of the term 'User ID'; however, in this context I understood that to mean the admin_id and was questioning the need to renumber the values of the admin_id just to have them start at 1 if they were perhaps assigned to some other value and/or why it was stated that it had to be listed first.
    ZC Installation/Maintenance Support <- Site
    Contribution for contributions welcome...

  9. #9
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Ontario, Canada
    Posts
    1,731
    Plugin Contributions
    27

    Default Re: No password for database update - catch 22.

    Quote Originally Posted by mc12345678 View Post
    What in the process or code requires this renumbering?
    In my experience being set as a super user in the admin wasn't enough to bypass the install error related to the username and password not being a superuser. I changed the ID from 4 to 1 and everything worked - the zc_install could see the superuser and the user/password and the old database upgrade continued as it should.
    Twitch.
    https://www.twitchtoo.com Do you work for free? Please donate.
    Twitch Base8 - Obsidian - This, is what's new.

  10. #10
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Ontario, Canada
    Posts
    1,731
    Plugin Contributions
    27

    Default Re: No password for database update - catch 22.

    Quote Originally Posted by mc12345678 View Post
    Agree that have sometimes seen issues with "auto-numbered" fields (as they are now at least) having been set/or allowed to be 0 (pre-upgrade). Have seen individual as well as combinations of the admin_id/profile_id incorrectly set as 0 as part of that. I also understand that perhaps it was seen that I was questioning the use of the term 'User ID'; however, in this context I understood that to mean the admin_id and was questioning the need to renumber the values of the admin_id just to have them start at 1 if they were perhaps assigned to some other value and/or why it was stated that it had to be listed first.
    The old database had listings from 1 - 3 with the 4th being the one I was trying to use. Although it was set as the superuser the ID change from 4 to 1 corrected the problem. Yes I renumbered/removed the other entries to clean things up as well.
    Twitch.
    https://www.twitchtoo.com Do you work for free? Please donate.
    Twitch Base8 - Obsidian - This, is what's new.

 

 

Similar Threads

  1. Update database password
    By GeneLee in forum General Questions
    Replies: 1
    Last Post: 31 Aug 2012, 09:14 PM
  2. cannot upgrade database ! asking for password!
    By trillian in forum Upgrading from 1.3.x to 1.3.9
    Replies: 4
    Last Post: 19 Mar 2007, 07:02 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
disjunctive-egg
Zen-Cart, Internet Selling Services, Klamath Falls, OR